bdsm, narsismi, narsisti, pettäminen, pettäjä, salasuhde, toinen nainen, uskottomuus

maanantai 8. syyskuuta 2014

"Ansaitset niin paljon parempaa!" - ja paskat. Tarvitset vain sen sopivan palasen

     Tuttu juttu: nainen on suhteessa, joka on jollain tavalla huono. Ehkä mies kohtelee häntä huonosti tai kipinää ei ole. Mies on kuitenkin siinä ja olemassa, ja ajatus erosta ja yksin olemisesta tuntuu satuttavan kamalalta.

Ystävät hokevat, että ansaitset parempaa. Sinä puolestasi et oikein osaa eläytyä ajatukseen: et näe itseäsi kuten muut, et arvosta itseäsi kuten pitäisi tai et vain tunne ansainneesi oikein mitään. Pohdit mikä muka tekee sinusta sellaisen, että sinun täytyisi saada jotain parempaa kuin mitä sinulla jo on. Tunnet itsesi mitättömäksi, tavalliseksi. Et tunne antaneesi maailmalle oikein mitään ja säkenöivä persoonallisuus... ne yhdistettynä sinuun saavat sinut pyörittelemään silmiäsi.

Et arvosta itseäsi. On vaikea jättää huonoa tai vain-ihan-tyydyttävää, koska et näe itseäsi arvokkaana. On vaikea tavoitella jotain enempää, jos itsensä näkee ihan tavallisena, seinäruusuna, jonain, joka ei ole kerrassaan tehnyt ikinä mitään mahtavaa ja ikimuistoista. Koet olevasi keskiverto kaikessa. Miksi keskiverto tavoittelisi täydellisyyttä, kuuta taivaalta? Miksi keskiverto ansaitsisi törkeän komean, menestyneen, hauskan, sosiaalisen miehen - sen niin täydellisen, jota kaikki himoitsevat, ja joita vain mallit treffailevat?

Huonolle itsetunnolle ei salamana tehdä mitään. Jos et näe arvoasi, et sitä yhden tekstin luettuasikaan näe. Sen sijaan voit jättää hankalat, abstraktit ilmaukset ansaitsemisesta ja itsesi arvostamisesta ja ajatella itseäsi, elämääsi ja suhdettasi toisin:

Ihmiset ovat palapelin palasia. Erikokoisia ja -muotoisia. Kaikki palat eivät sovi täydellisesti yhteen: jos yrität sovittaa kahta palasta väkisin rinnakkain, repsottaa jokin kulma jostain ja palaset kinnaavat toisiaan vasten.

Kun puhutaan, että ansaitset parempaa, se tarkoittaa sitä, että pyrit pitämään yhdessä kahta palapelin palasta, jotka eivät sovi yhteen. Haluat että ne sopivat, ja kun taistelet pitääksesi kaksi toisiaan hylkivää, vaivalloista palasta yhdessä, sokeudut muulle. Kun taistelet kahden epäsopivan palasen kanssa, et näe lähelläsi olevia muita palasia. Niitä, jotka istuvat täydellisesti palasi muotoihin.

Jätä ajatukset paremman ansaitsemisesta, jos ajatus ylipäätään siitä, että olisit arvokas ja ansaitsisit automaattisesti jotain tekemättä yhtikäs mitään, tuntuu vaikealta omaksua. Ota tila palapeliajattelu: miksi taistelisit epäsopivan palan kanssa, kun on olemassa niin paljon muitakin, joiden sopivuutta sinulle voit kokeilla?

Ihmisiä ei tarvitse asetella paremmuusjärjestykseen. Ihmisten ajattelu niin, mitä kukin parisuhteessa ansaitsee, on typerää. Sen sijaan on huojentavaa ajatella, että "mitä kukakin ansaitsee" -ajattelun tilalle ihmisiä yksittäisinä palapelin palasina. Kukaan meistä ei ole nurkka- tai reunapala. Kaikki olemme palasia äärettömän palapelin keskivaiheilta. Jokaiselle meistä löytyy useampi täydellisesti istuva vieruskaveri - ei yhtä ainoaa, vaan useampi. Koska nurkkapalasia ei ole, on mahdollista sopia yhteen useamman palasen kanssa yhtä aikaa - siis halutessa kokeilla polyamoriaakin.

Se, ettei nykyinen kumppanisi sovi sinulle, ei tarkoita muuta kuin sitä, ettette vain ole nyt ihanteellisia palasia toisillenne. Ajanmyötä oman palasen muoto voi muuttua kuten kaikille asioille vanhetessa käy: kirjat käpristyvät, hopea tummuu, maali lohkeilee, matosta tulee muotopuoli. Se tarkoittaa sitä, että on mahdollista, että teininä sopii yhden palan kanssa yhteen täydellisesti, nuorena aikuisena tulee ero mutta keski-ikää lähestyessä palaset ovat taas toisilleen täydellisiä. Se, ettei palanen sovi yhteen nyt, ei tarkoita sitä, ettäkö niin olisi aina. Tärkeintä on, ettet jumitu sovittamaan yhteen kahta palasta, jotka eivät kertakaikkiaan juuri nyt asetu yhteen.

Lopeta ajattelut arvosta ja ansaitsemisesta ja keskitä energiasi sen sijaan etsimään niitä juuri sinulle sopivia palasia. Se, missä "arvoasteikossa" nämä ovat, ei ole väliä. Tärkeintä on se, että itse on onnellinen...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit näkevät vasta ne hyväksyttyäni - jätäthän viestistäsi nimet ja arvaukset blogissa esiintyvistä henkilöistä.